//Miért éppen Cserkeszőlő?

Miért éppen Cserkeszőlő?

Budapesttől alig 2 órás utazással elérhető a jász-nagykun-szolnok megyei település Cserkeszőlő. Sokak számára ismerős lehet a fürdő és gyógyászati központ miatt, de nem csak ezért érdemes odamenni. Átutazóban már jártam itt, de most az Online Utazás Expo alkalmával eltöltöttem itt egy napot. A Napsugár Apartman Hotelben szálltam meg, ahol nagyon szívélyes fogadtatásban volt részem. Egy kifejezetten tágas, kényelmes apartmant kaptam, édesség és thai szappan bekészítéssel. Gyorsan lepakoltam a csomagomat és kértem némi információt a szálloda értékesítési munkatársától, Vági Dórától. A szállodából kilépve kb. 3 percen belül a fürdő bejáratánál voltam, kicsit tovább sétálva pedig a Szent Benedek templomhoz értem.

Szerencsés napot fogtam ki, ugyanis 17 fok volt, gyönyörű napsütéssel. A sétám során a következő megálló a Csipkeház volt. Be kell vallanom, hogy én és a csipketerítő nem voltunk eddig közeli kapcsolatban, nem is tudtam róla semmit. Talán éppen ezért nem volt érdekes számomra, ám ez csak addig tartott, amíg be nem sétáltam az ajtón. Révész Márta népi iparművész fogadott és kalauzolt a bemutatóteremben. Érkezésemkor az volt a tervem, hogy készítek nektek néhány képet, ám közel 1 órás beszélgetés lett belőle, ami nem véletlen, ugyanis Márta olyan tartalommal tölti meg az időt, amely által nem csak közelebb kerülünk a vert csipkéhez, hanem megismerhetjük a csipke történetét. A bemutatóteremben láthatunk Gránátalma díjas darabot is és tanulók által készített mintákat is. Akik pedig a divat szerelmesei, azok az emeleti kiállítótérben kiállított ruhakölteményeket csodálhatják meg. Márta segítségével már tudom mi a különbség a csipkekészítés tekintetében a népművészeti és az iparművészeti darabok között. Nyilván sokak szüleinél vagy nagyszüleinél találkoztatok már csipkével, akár asztalon, polcon, TV tetején 🙂 Azok többnyire iparművészeti darabok, ám az ipari forradalom utáni időkben, amikor az embereknek lehetősége volt megmutatni milyen vagyonnal rendelkeznek, az egyik ilyen szemléltető eszköz lehetett egy vert csipke terítő.

Az alábbi képeken láthattok néhány ruhát, terítőt, a henger alakú párnát, amely a csipke készítéshez szükséges.

A vert csipke, az úgynevezett klöpli több szállal készül; a verőpálcának nevezett orsókról a rájuk tekert fonalakat a henger alakú párnára tűzött gombostűk köré fonják, csavarják, szövik a megadott minta szerint.

A faluban tett séta után visszamentem a szállodába vacsorázni. Az étteremben svédasztalos vacsora fogadott, 2 féle levessel, főételekkel, desszerttel. Az ízekkel elégedett voltam.

Összegezve elmondható, hogy Cserkeszőlő nem csak a fürdője miatt izgalmas úti cél, hanem érdemes egy nagyobb sétát tenni a faluban és felfedezni minden más helyi értéket.

Spread the love