//Miért éppen Szilvásvárad?

Miért éppen Szilvásvárad?

Szilvásvárad Heves megyében, az Északi-Bükk területén található község. Több látnivaló miatt is érdemes ellátogatni ide. Említhetem a Szalajka völgyet, a Lipicai ménest. a Millenniumi kilátót, az Istálóskői barlangot, a Fátyol vízesést.

A Szalajka völgy természetvédelmi terület, melyben vízesés, túraútvonalak, múzeumok és vonatút is van. Én például vonattal mentem fel és gyalog jöttem le a Fátyol vízeséstől. A Lipicai ménest bizonyára nem kell bemutatnom, nemzeti kinccsé nyilvánított lófajta, amelynek története 1580-ig nyúlik vissza. Az Istálóskői barlang egyike annak a 4 barlangnak, amely biztos régészeti leletegyüttest szolgáltat. Jelenleg az ország leglátogatottabb ősemberbarlangja. A Fátyol vízesés pedig hazánk egyik legszebb természetalkotta látnivalója.

Szilvásvárad többnapos kirándulás esetén igazán jól megismerhető és látnivalói felfedezhetőek. Nyilván a túrázás után jól jön a lazítás és ki kell piehenni a napi fáradalmakat. Én ehhez a Szalajka Liget Hotelt választottam. A négycsillagos szálloda igazán csendes, nyugodt környeztben várja a kirándulókat. Ha párban jöttök vagy ha gyerekekkel, garantáltan megtaláljátok a számításaitokat. Ha kisebb gyerekkel jöttök, akkor játszószoba, ha nagyobbal, akkor biliárd, csocsó és még sok más szabadidős tevékenység vár rátok. Én a wellnessben kezdtem. A fürdőköpeny már a szobába be volt készítve a wellness törölközővel együtt. Felkaptam és irány a medence. Egy felül zárható medence van kint, amelynek a vizét a nyári nap melege kiváló hőmérsékleten tartotta, elég nagy is ahhoz, hogy ne zavarjuk egymást a vendégekkel. Tudtam úszni is és a gyerekek úszógumis játka egyáltalán nem volt ebben akadály. A beltéri szolgáltatásokat is igénybe vettem, beültem néhány gyerkőc közé a jakuzziba, majd szaunáztam is. Engem nehéz lekötni egy wellness részlegben, de itt sikerült több órát is eltölteni. A levegő hőmérséklete kb 30 fok volt, a medence vize 24, a fröccsöm pedig kb 10 fokos lehetett 🙂

A vacsora svédasztalos volt, bőséges kínálattal. A desszertnél kifejezetten kedvemrevaló volt, hogy a dinnye és sütemények mellett, önkiszolgáló fagyispult is rendelkezésünkre állt. Ami a szobámat illeti, a panoráma elképesztő volt. Csodaszép naplementében volt részem, aki követ a közösségi média felületeimen, láthatott is róla videót. A teraszról ráláttam a medencére és a parkolóra, nem volt zajos, nagyon jól tudtam pihenni.

Másnap a reggelinél ismét kedvemben jártak, mert volt bundáskenyér 🙂 Számomra a szállodai reggelik kihagyhatatlan része (ha van) és persze a jó kávé sem maradhat el. Ahogy az utóbbi bejegyzéseimben már említettem, keresem a “hazai szálláspiac reggeli kávéját”. A legjobbat! Sok vendég mondta már nekem és én is tapasztaltam más országokban is, hogy a reggelinél az automatákból kínált kávék nagy része pocsék minőségű. Mondhatnám, hogy elviselhető, de nem, még a szállodai dolgozók is belátják, hogy nem jó. Ezért aztán rendszeresen a felszolgálótól kell kávét kérnem, a klasszikusan főzött módon. Nos itt nem kellett külön kávét kérnem, de ha pontoznom kell, akkor 6/10 és ez a 6-os egy nagyon jó szám, mert az eddigi legmagasabb is csak 8-as volt. Az ételkínálat minden igényt kielégítő volt. Bajban is voltam, hogy mit egyek, mert mindent mégsem ehettem meg, de nehéz volt ellenállni a jobbnál jobb reggeli ételek csábításának.

A reggeli után a vasútállomásra mentem, ahonnan kisvonattal felmentem a Fátyol vízeséshez és gyalog jöttem le. Utánanéztem, hogy hol egyek pisztrángot, mert ugye ha valaki idejön, azt nem szabad kihagyni. Már a szállodai vacsoránál is volt szerencsére, de ki akartam próbálni a Sáfrányos pisztrángozót, amelyről jókat olvastam. Nos, biztos elég jó lehet, mert szombaton és vasárnap nincs nyitva. 🙁 Így annak a kóstolása elmaradt, ám a vasútállomásnál vannak büfék, ahol sikeresen beszerezhettem a pisztrángomat. Finom, friss, ízletes volt. Mindenkinek ajánlom.

A látnivalók között nem emíltettem, ám javaslom útbaejteni vagy éppen szállásként kipróbálni a La Contessa Kastélyhotelt. A bejáratnál álló lovaskocsi már el is helyezett a kor hangulatába, beérkezve pedig még inkább a múltba kerültem. Ahogy beléptem a kastélyba egyből egy kicsit vigyázzba vágtam magam, igazi úr és hölgy lehet itt minden vendég. Néhány perc után aztán láttam, hogy nem kell feszélyezni magam. Többen már a medencében töltötték az időt a reggeli után, mások a kastély kertjében sétáltak. Az biztos, hogy ez kiváló helyszín eljegyzésre vagy esküvőre. Ha legközelebb Szilvásváradra jövök, ezt a helyet fogom választani szállásként. Na nem azért, mert a Szalajka Liget Hotel nem volt megfelelő, hanem mert ez is igazi élményeket tartogat még számomra.

Összegezve elmondhatom, hogy Szilvásváradra érdemes 3-4 napra jönni, hiszen a település és a környezete számos látnivalót rejteget és nagyszerű élményekkel térhet haza aki idelátogat, talán azt is mondhatom, hogy Magyarországon egyedülálló hangulata van. Ha úgy gondoljátok, ti is kipróbálnátok a Szalajka Liget Hotelt, akkor látogassatok el a honlapjukra, amelyet az alábbi linken érhettek el:

https://www.szalajkaliget.hu/ Ne feledjétek, szállástfoglalni közvetlenül a szállásadótól, menő 🙂

Spread the love