//“A monarchia riviérája” – Horvátország – KRK
Horvátország utazás

“A monarchia riviérája” – Horvátország – KRK

Meghívásra érkeztünk Horvátországba, egészen pontosan Krk szigetre. A szálláshelyünk Čižići-ben volt, amely Krk várostól kb 20 percre található. Na de ne is haladjunk előre ennyire, hanem nézzük az utazásunkat. Ha Horvátországba utazol, számolj azzal, hogy az autópályadíjak viszonylag magasak. Letenye és Krk között kb 150 kuna, ami jelenleg (2018.06.11) 7200 Ft, tehát oda-vissza közel 15.000 Ft. Az utazási idő a sebességek betartásával közel 3,5 óra a határtól + add hozzá ahonnan te elindultál otthonról. Nekem Győrből 5 órás út, ha nem iktatok közbe megállókat, ám nem így történt.

Amikor megérkeztünk Krk-re éppen óriási vihar tombolt. Jégeső, mennydörgés, szél. Mondhatni nem volt ideális a tengerpart felfedezésére, s a helyi vacsorámat óriási vihar közepette fogyasztottam el.

Horvátország utazás

Szerencsére ez másnapra elvonult és csodaszép idő lett. A szállásunk a parttól 5 percre található lakás volt. A házban kizárólag magyarok voltak, és magyarok is dolgoztak (karbantartók, takarítók, recepció). A lakás 2 hálószobából, egy nappaliból, étkezőből, konyhából és kényelmes teraszból állt. 6 fő elhelyezése kiválóan megoldható, s az ára a vendégszámtól függetlenül 70-120 euro körül van. Ez jónak mondható, hiszen ha egy 5 fős család vagy társaság érkezik, akkor ez éjszakánként 4400-7500 Ft/fő. A lakás klimatizált, jól felszerelt és a kilátás is olyan, amilyen egy reggeli kávézáshoz szükséges 🙂 Itt láthatod:

Horvátország utazás

A közeli szupermarketben vásároltam néhány dolgot reggelire (rozskenyér, proteines tej, szalámi, sajt) amely kifejezetten nem volt olcsó. Kb 5000 Ft-ot sikerült ott hagynom. Itt említeném meg, hogy minden alkalommal legyen nálatok készpénz, mert 10-ből 8 helyen nem fogadnak el kártyát. Olyan helyen sem, ahol idehaza már egyértelmű, hogy kártyával fizetsz. 

A reggeli után Dobrinj-ba mentem, ahol a hangulatos település igazán magával ragadott. Egy ételspecialitás miatt jöttem ide, de a szűk utcák és a panoráma is kellemes meglepetést okoztak. Az étel, ami miatt jöttem, egy kézzel készített henger alakú tészta, melyet hurkapálcával készítenek (állítólag), adnak hozzá többféle mártással húsokat, vagy rákot. Kóstoltunk marhahúsból készült verziót, currys csirkés, wokban készült zöldséges és rákos verziót. Mindegyik sikert aratott. 

Horvátország utazás
Horvátország utazás
Horvátország utazás

Az ebéd után Risika következett, amely vad tengerpartja miatt népszerű az idelátogatók körében. 20 kuna parkolási díj után máris élvezhető a víz. Alig voltak, így nagyon kényelmesen el lehetett helyezkedni a parton. Itt tényleg csak megmártóztunk a tengerben és indultunk tovább Baska strandjára, melyről sok jót hallottam, így semmiképpen sem szerettem volna kihagyni.

Horvátország utazás

Csodálatos öbölről van szó, kavicsos parttal (egy kisebb szakaszon homokos partja is van). Ez a strand is magasabb árfekvésűnek mondható az átlagnál, ám cserébe ha idelátogatsz nem fogsz csalódni a baráti kiszolgálásban. Ha a strandon elég volt a láblógatásból, irány a környék szigeteinek felfedezése! 45 euro ellenében egy egész napos hajókázós kalandban lehet részed. Meglátogathatod a közelben lévő börtönszigetet, elvisznek Rab szigetre, valamint egy grill ebéd vár a fedélzeten különböző tengeri halakból. A nap során több alkalommal is van lehetőség strandolásra a szigeteken, ha pedig unod a vizet, Rab szigeten könnyedén felfedezheted a látnivalókat. 

Horvátország utazás

A következő úti cél Krk város volt, amely 25 perc alatt elérhető Baska strandjától. Számomra ez a hely adta leginkább az a hangulatot, amit kerestem. Kikötő, éttermek, szűk utcák, történelem. A turisztikailag belvárosnak nevezhető részhez igazán közel találtam parkolóhelyet. Jegyet 8-ig kell váltani, óránként 13 kuna ellenében. 

A szolgáltatások árai itt sem mindenhol “elegánsak”. Néhány ízelítő: egy adag gyerekmenü 45 kuna (kb 2200 Ft), egy jó minőségű grillezett hal 400 kuna (közel 20.000 Ft), egy tenger gyümölcsei rizottó 100 kuna (kb 4900 Ft), egy büfében vásárolt üdítő 17 kuna (kb 840 Ft), a pékségben egy croissant 14 kuna (kb 680 Ft). Ha egy 4 fős családdal kalkulálok akkor a vacsora esténként nagyjából 30.000 Ft Ezek alapján mindenki döntse el, hogy hova helyezi az árak alapján Krk városát. Természetesen ezt nem elrettentés végett írtam, hanem azért, hogy tisztában legyetek az árakkal,ha ide utaztok. 

Horvátország utazás
Horvátország utazás

Na de ha már monarchia, ellátogattam Fiumébe, Ogulinba, Varasdra és a neve miatt Kelemen településre is.

Fiume, azaz mai nevén Rijeka magával hordozza még a Magyarországhoz köthető múltját. A kikötőben magyar felirat olvasható az alábbi vasöntvényen. 

Horvátország utazás
Horvátország utazás

A kikötőtől 2 percre található a Kossuth Lajos korzó, amely ma már csak Korzó néven található. Ez a város sétálóutcája, a helyei kedvenc helye. 

Horvátország utazás

A fenti képen látható óratorony alatt átsétálva érjük el a Szent Vitus Székesegyházat. Érkezésemkor éppen vasárnap déli mise volt. Érdekes volt horvát nyelven hallani a papot.

Horvátország utazás

A korzótól néhány percre található a halpiac és gyümölcspiac. 8-10 perc séta után pedig a Batthyány villához érünk, amely ma más a Horvát Tengerészeti Múzeumnak ad otthont. Azt kell mondanom, igazán pazar panoráma tárult a kormányzó elé, amikor idelátogatott.

Horvátország utazás
Horvátország utazás
Horvátország utazás

Hazafele úton érdemes érinteni Ogulint, amely a Plitivicei tavaktól alig több, mint 30 km-re található, Modrus-Fiume vármegye székhelye volt. Éppen egy gyerekfesztivál idején érkeztem a városba. A képen látható vár tornyai egykoron börtönként funkcionáltak, parkja szépen gondozott és az esemény miatt gyerekzsivaj lepte el.

Horvátország utazás

Összegezve elmondható, hogy egyszer mindenkinek el kell mennie ezekre a helyekre. A néhol magasnak érezhető árak ellenére Horvátország ezen része is olyan élményekkel vár, amelyért megéri útra kelni. A bejegyzésemben említett bérelhető lakásokról szívesen adok további információkat, ha írtok nekem, illetve egyéb kérdésekre is szívesen válaszolok. 

 Köszönöm, hogy elolvastad, kövess Te is, hogy a jövőben értesülj az aktuális bejegyzéseimről. 

Spread the love