//Dél-olaszországi advent

Dél-olaszországi advent

A hazai Adventi vásárok jellemzője a forralt bor illat, a sült gesztenye, a lángos, a kürtöskalács és a hideg. Lehetőséget kaptam arra, hogy megnézzem hogy néz ki ugyanez Olaszországban. Nápolyba utaztam, ahonnan Sorrento-ba és Capri-ra látogattam.

Nápolyba érve a Liszt Ferenc repültér -2 fokos hőmérséklete után kifejezetten jól esett a +16 fok. Néhány szálloda megtekintése és a helyi turisztikai információk beszerzése után a hangsúlyt a gasztronómiára helyeztem. Ellátogattam a világ legjobbjának minősített pizzeriájába. 2 féle pizza készül itt. Margherita és Marinara. Ezek a nápolyi alap pizzák. Nincs túl bonyolítva a dolog. Az egyiken paradicsomszósz, mozzarella és bazsalikom van, a másikon paradicsomszósz és fokhagyma. A pizza elképesztő volt. 10/10. Nem tudok semmibe sem belekötni. Ezzel a véleményemmel nem vagyok egyedül. Képzeljétek el, hogy nem úgy van, hogy odamész és bemész az étterembe. A L’ antica pizzeria “da Michele” ablakában több Michelin ajánlás is szerepel. A bejárátanál sorszámot osztanak és az utcán kell várakozni amíg felszabadul egy asztal.

A budapesti Adventi vásár a Bazilikánál méltán az egyik legszebb Európában. Ha a nápolyihoz hasonlítom, akkor talán az egyik különbség az, hogy az olasz vásár sokkal nagyobb területen van. Több km-es séta, ahol rengeteg áruval várják a nézelődőket. Számtalan kínai portéka, rumbaba (helyi édesség) és karácsonyi ajándék érhető el. Kissé fura, hogy mindezt tavaszi időjárásban kell végigjárni (persze a helyiek ebben az időben meg akarnak fagyni).

Capri szigeten utoljára 2 éve jártam, éppen a születésnapomon. Máig a kedvenc helyem Európában. Igazán érdekes volt a nyári meleg után, a tömeget elkerülve visszatérni. Itt is karácsonyfák és egy kisebb karácsonyi vásár fogadja a látogatókat.

A nápolyi pizza története

A nápolyi pizzeriákra azért visszatérnék még egy bekezdés erejéig. A ma pizzaként ismert étel Nápolyból ered, Raffaele Esposito pékmester nevéhez fűződik, aki a ma is működő Pizzeria Brandi sütödében dolgozott. Így nem hagyhattam ki ezt sem. A pékmester 1889-ben Margherita di Savoia királyné tiszteletére készített egy olasz nemzeti színű pizzát. Erre paradicsomszószt, mozzarellát és bazsalikomot tett feltétként, a piros, fehér és zöld megfelelőjeként, majd elnevezte a királynőről a pizzát. Ezt követően megnyitott az első igazi étterem jellegű pizzéria Antica Pizzeria néven Nápolyban, amely mára már a nápolyi pizza szerelmeseinek zarándokhelye. Erről írtam fent.

Ha a karácsonyi vásárban valami igazán különleges ételre vágysz, akkor a te helyed a Fiorenzano Tripperia. Itt kizárólag belsőségekből készülnek olasz ételek. Ne tévesszen meg, hogy egy utcai kiadóablakban kapod meg az ételt. Nagyon népszerű a helyiek és a turisták körében is. Az egyik piac éppen ezen a környéken van, így piacnapokon a hal és tengeri herkentyű árusok lepik el a környéket. Ezt én kihagytam inkább, mert nem szeretem a belsőségeket.

Sorrento

Alig 1 órányi út délre található Sorrento. A sziklákra épült város pazar panorámát nyújt a tengerről érkezve és a szárazföld felől egyaránt. Éppen csokifesztivál volt a városban. Számtalan édesség várta a látogatókat. A városközpontot igazán szépen feldíszítették. Karácsonyi fénybe öltözött pálamfák, házfalak és persze fenyőfák gondoskodtak arról, hogy tátva maradjon az ide látogatók szája.

Spread the love