//Időutazás Balatonfüreden

Időutazás Balatonfüreden

Gyerekkorom óta sokat járok a Balatonnál. Nyáron annyira megtelik, hogy alig lehet megmozdulni, aztán ha másik évszakban keresem fel, akkor egy másik arcát ismerhetem meg a tónak. Egyrészt könnyedén találok parkolóhelyet 🙂 másrészt sok vendéglátóhely zárva van, harmadrészt nyugalom van bármerre járok. Szeptember első napjaiban látogattam el Balatonfüredre, éppen a borhetek után. Kellemes 25 fok körüli hőmérsékletet fogtam ki. A parton néhány ember sétálgatott, készültek a képek, élvezték a nyár utolsó napsugarait. Én is ezt tettem. A tó parton az egyik kedvenc helyem a Tagore sétány, amely Rabindranath Tagore nevét viseli. A hindu költő itt gyógyíttatta szívbetegségét, majd hálája jeléül hársfát ültetett a gyógy-parkban. “Ha nem vagyok többé a földön, ó fám, susogtasd tavasszal megújuló leveleidet az erre vándorlók felett: a költő szeretett, míg élt.” – írta. 

Másik kihagyhatatlan látnivaló a városban a kikötő előtt álló Halász és Révész szobra. A legenda szerint, aki megsimogatja a halász és a révész csizmáját, egész biztos, hogy újra visszatér a városba.

Ha itt jártok ne hagyjátok ki a Jókai kilátót sem. A Lóczy-barlangtól jelzett turistaút vezet fel a Tamás-hegyen álló, fából épített 3 emeletes kilátóhoz, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Balatonra, Balatonfüredre és a Tihanyi-félsziget irányába.

A látnivalók felfedezése után a pihenéshez az Anna Grand Hotel Wine & Vital-t választottam, amely a Balaton partjától néhány percre található és ugye mindneki tudja, hogy a Füredi Anna-bálnak ad otthont. Az elsőt 1825-ben Szentgyörgyi Horváth Fülöp János lányának tiszteletére rendezték meg, aki egyébként a Krisztina nevet viselte. A fürdőszezonban több bált is rendeztek, egyik volt ezek közül az Anna-bál.

A szálloda több épületből áll, különböző szobatípusokkal rendelkezik. Standard, modern szobák és a frissen felújított legrégebbi épületszárny szobái, amelyekből az egyiket kaptam meg én. Két térből állt, mondhatni nappali és hálószoba valamint természetesen fürdőszoba. Kiválóan sikerült megőrizni a múlt jegyeit. A szoba elfoglalása után a wellness részlegbe mentem. A fürdőköpenyemet és a szaunalepedőmet felvettem és irány a medence! Először a Balaton formáját idéző élménymedencéhez mentem. Kiemelném, hogy a medence hőmérséklete kiválóan alkalmas a hosszas tartózkodásra. Több szállodában is tapasztaltam, hogy túlfűtik a wellness részleget és a medence vize hideg. Nos ez itt szerencsére nem így van. Kényelmesen hátradőlve élvezhettem az élményelemeket. A jakuzzi vízéről is elmondhatom hogy a hőmérsélete kellően meleg, kb 5 fő részére alkalmas a lazításra. Miután kiáztattam magam, a finn szaunába mentem. Van egyébként infra és gőzkabin is illetve aromaterápia is. 2 x 15 perces méregtelenítés és merülőfürdő után úsztam néhány hosszat az úszómedencében. Erre a napra ennyi mozgás éppen elég is volt. Muszáj megemlíteni, hogy a wellness részlegben rengeteg a természetes fény, óriási üvegfal gondoskodik erről.

Átsétáltam a szobámba, hogy összeszedjem magam a vacsorához. Kiváncsi voltam a kínálatra, valamint vártam azért is, mert egy csodaszép teremben van. Közvetlenül az alatt a terem alatt, ahol az Anna bál is lenni szokott (a bálterembe is benéztem). A svédasztalos vacsora igazán bőséges kínálattal várt. Ha már Balaton, hát ettem halászlevet, ami nagyon jó volt. A vacsora után a szobába érve vettem észre, hogy időközben viharos szél támadt. Jó hogy nem estére terveztem a parti sétát.

A reggelinél nagy kérdés volt, hogy milyen lesz a kávé. Akik olvassák a blogomat, tudják, hogy arra mindig nagy figyelmet fordítok, hiszen véleményem szerint az egyik legfontosabb dolog egy szállodában a reggeli, azon belül pedig a kávé. Bár nem iszom reggelire alkoholt, feltünt, hogy van pezsgő, amit eddig csak 5 csillagos szállodák reggelijénél tapasztalhattam. A svédasztalos reggeli kínálata minden igényt kielégítő volt, a kávé pedig elérte azt a szintet amire vártam, tehát nem kellett külön kérnem a kávézóban. 🙂

Összegezve elmondható, hogy érdemes megtapasztalni a négycsillagos élményt az Anna Grand Hotelben, hiszen kicsit visszarepülhetünk az időben, olyan falak között lehetünk, ahol már száz évekkel ezelőtt is vendégek fordultak meg. A napjaink kényelméhez szükséges extrák pedig kitűnően illeszkednek bele ebbe a hangulatba. Ezúton is köszönöm Nagy Adriennek, hogy körbevezett a szállodán és így megismerhettem annak történetét. Ha ti is kipróbálnátok, nézzétek meg a szálloda ajánlatait a https://annagrandhotel.hu/ oldalon.

Spread the love