//Közlekedj okosan – Londonban

Közlekedj okosan – Londonban

A múlt héten Londonba utaztam a Wizz Air járatával Pozsonyból. A 2:15 perces út gyorsan eltelt és máris Luton repülőterén találtam magam. Az előre megváltott transzfer jegyemet az easybus-nál intéztem online, a National Express járatára vettem jegyet, ami kb 10 font volt oda-vissza. Az utazás idő 1:15 perc volt és kifejezetten pontosan indult a járat, annak ellenére, hogy az utazás előtt olvastam, hogy sokszor késés tapasztalható. Londonban a Victoria station-nál szálltam le, ahol az automatából megvettem az Oyster kártyát, amellyel a 4 napos tartózkodási idő alatt a tömegközlekedésemet oldottam meg. Ha 4 napnál többre érkezel, akkor ne ezt vásárold, hanem a Travelcard-ot. Az Oyster kártya előnye, hogy ha például az egyes-kettes zónán belül mozogsz, akkor nem von le többet 7 fontnál a kártyádról, függetlenül attól, hogy mennyit mozogsz busszal vagy metróval. Apropó levonás, a kártyára előzetes keretet kell feltölteni, én 20 fontot tettem rá, amiből 5 font deposit, azaz valójában 15 font a kereted. Állítólag azért kell az 5 font pluszban, hogy “minuszba” is mehess a kártyáddal, ha például 2 fontod van rajta és kiemmennél a 3-as zónába, ne legyen gond amikor kilépsz a metróból. Ugyanis a ki és belépésnél is le kell “csippantani” a kártyát. Ha mész haza, akkor az automatánál visszaválthatod a kártyán maradt összeget és a depositot is visszakapod, a kártyát megtarthatod.

Ha bankkártyával szeretnél utazni, megteheted ha paypass-os. Nem javasolnám, mert bár a buszsofőr azt mondta, hogy 1 órán át utazhatok vele, mégis az átszálás során újra levette a pénzt a kártyámról a rendszer. Így egy buszozás 1 fontomba került, ami amúgy nem sok (kb 390 Ft).

A metróhálózat elsőre bonyolultnak tűnhet, érdemes egy kis térképet szerezni, mert el lehet keveredni. Ott nem úgy van, mint nálunk, hogy egy irányba, egy vágányon egy metró megy, hanem több irányba is elindulhatunk. Emiatt előfordulhat, hogy rossz vonalra szállsz fel. Aggodalomra semmi ok, néhány megálló múlva biztos találsz átszállási pontot.

A buszozásnál is érdemes figyelni a megállókban található jelzésekre. Ha a telefonod navigációja szerint mész, eltévesztheted az irányt. Például a BANK stationnál engem az MD jelű megállóba vitt, pedig a buszom a H jelűből ment. Szóval jól nézzétek meg a megállóban kihelyezett táblán az irányt.

Az egyetlen kritikám az akadálymentességet illeti. Bár nem vagyok érintett, de feltűnt, hogy sok állomáson nem tudnak beszállni a metróba. Nem véletlenül van még pólókra is nyomva a Mind the gap felirat. Tényleg vigyázni kell a fel és leszállásnál, mert a metrókocsi és a peron között komoly távolságok is lehetnek. Így ha nem vigyázol, nagyot eshetsz. Kerekesszékel pedig elképzelni sem tudom, hogyan lehetne megoldani.

A közlekedést persze 2 keréken is meg lehet oldani a városban, ahogy az alábbi képen is látható, vannak akik ezt részesítik előnyben.

Spread the love