//Szóba (se) jöhet Skandinávia

Szóba (se) jöhet Skandinávia

Amikor megláttam a Wizzair kínálatában Malmöt, olyan kedvező volt az ár, hogy nem hagyhattam ki. Miután megvettem a jegyet, akkor raktam össze az utazás részleteit és nyilvánvalóvá vált, hogy két legyet fogok ütni egy csapásra, hiszen a harmadik legnagyobb svéd város mellett Dánia fővárosát, Koppenhágát is meglátogatom, ha már mindössze 40 perc alatt elérhető. Ebben a bejegyzésben csak Malmö-ről olvashattok, de a napokban Koppenhágáról és a szürreális Christiania-ról is készítek bejegyzést, amely helyszínek igazán izgalmasak voltak.

Na de lásszuk csak Malmöt. A repülőtérről 6000 Ft ellenében transzferbusszal bejutottam a központi pályaudvarig, ahonnan 3 perc sétára volt a szálloda. A Best Western Hotel Royal****-ban foglaltam szobát, amely igazán tágas volt, jól felszerelt, ám meglepő módon viszonylag poros.

Az első este egy kisebb sétára indultam, szerettem volna megnézni a kivilágított Turning Torso-t. A spanyol építész, Santiago Calatrava által tervezett épület építésébe 2001 elején kezdtek bele, és hivatalosan 2005 nyarán nyílt meg. Az 54 szintes torony magassága 190 méter, mellyel Svédország legmagasabb épületének számít, egyben Európa második legmagasabb lakóépületének a moszkvai Triumph Palace után. Az épület belülről nem látogatható, mivel lakások, irodák vannak benne. Az esti megtekintés csak fél siker volt, mivel durva szél fújt és hozzá szakadt az eső. Így jobbnak láttam, ha visszamegyek a szállodába.

A következő napon Koppenhágába látogattam, de ahogy már említettem, erről majd egy másik posztban írok. A harmadik napon látogattam meg a város másik nevezetességét a Malmöhaus kastélyt. Nos, mindenkitől elnézést kérek akinek tetszik, én bizony nem vágtam hanyatt magam tőle. A 15. századi várat víz veszi körül, egy kis hídon lehe bejutni, az udvarban mondhatni nincs semmi. A belső térben található múzeumban az elmúlt 500 évből láthatunk képzőművészeti alkotásokat. A vár mellett van egy botanikus kert, amely tavasz végén, nyáron nagyon szép lehet.

A vártól nem messze található a Lilla Torg, azaz Kis Tér, ahol este bárok, éttermek várják a helyieket és a turistákat egyaránt. Azt azonban el kell mondanom, hogy ha felkeressük ezekez a helyeket, akkor vastag zsebbel vagy bankkártyával érkezzünk, mert az árak a hazai árakhoz képest mindenhol lényegesen magasabbak. Például az én söröm, amelyből egy kostolót láthattok a képen, egy korsó esetében 5250 Ft-ba kerül. Jól érzékelteti az árakat az átlagos éttermi árszínvonal is, amely egy főétel esetében átlagosan 5-7 ezer Ft, az élelmiszerboltokban az árak javarészt 2-3 db-ra vonatkozóan vannak feltüntetve és kisebb jelöléssel látod az egységárat. Igyekeznek ösztönözni arra, hogy többet vegyél mindenből. Egy palack fél literes üdítő pl 600 Ft, ha hármat veszel, akkor kb az egyik ingyen van. Ugyanez igaz a péksüteményekre is.

A város főterének környezetében világmárkák üzletei vannak, valamint a városháza, amit érdemes megnézni. Sajnos ide is esőben érkeztem. Összességében elmondható, hogy Malmö nem az a város, amely kihagyhatatlan lenne, ám annál tanulságosabb. Tiszta, környezettudatos, az egyetemi oktatásért nem a diák fizet, hanem ők fizetnek a diákoknak, könnyen találhatsz munkahelyet, jól megfizetnek, a szállodában ahol voltam hétvégén nem felár van, hanem 20% kedvezmény 🙂

Ha szeretnétek megismerni skandinávia egy szeletét, akkor látogassatok el Malmöbe, de nem ez a régió fő attrakciója. Az alábbiakban még találtok néhány képet a városról.

Spread the love