//Anarchia Európa egyik legfejlettebb országában

Anarchia Európa egyik legfejlettebb országában

Amikor terveztem az utamat Malmöbe, hamar világossá vált, hogy a közeli dán fővárost, Koppenhágát sem hagyhatom ki. A busz kb 40 perc alatt vitt át Európa második leghosszabb hídján az Öresund-on. A városba érve feltűnt a rengeteg kerékpár. Tényleg szinte mindehol a letámasztott bringákat és a tekerő helyieket láttam. A város egyik kerületében található Christiania, ahol szintén tekernek, deitt inkább cigarettát. Nem is a szokásos cigit, hanem marihuánával vagy éppen hasissal készítik a pöfékelnivalót. 

Christiania bejáratánál látható a felirat, miszerint elhagyod az Európai Uniót és bent a törvények nem érvényesek. Fényképezni tilos, amire fel is hívják a figyelmet a falra festett jelek, sőt bizonyos helyeken rám is kiabáltak ha elővettem a telefonomat. Ez érthető is, hiszen olyan piaci standoknál árulják a kábítószereket, mint nálunk a piacokon a zöldséget, gyümölcsöt.

Előre elkészített “trombiták”, fű, hasis és minden más áll a vásárlók rendelkezésére. Ha beszerezted a kívánt árut egy fesztiválszerű térre mehetsz, ahol kocsmák várnak, a teraszokon füstolgő cigarettákkal beszélgető helyiekkel és turistákkal. Bármerre sétálsz meglehetősen fura alakokat találsz. A lakóházak is szürreálisak. 

A területnek közel 1000 állandó és sok ideiglenes lakosa van. A 84 hektáros területet a dán hatóságok kommunaként kezelik, külön törvénye van. Nincs jelen semmiféle rendfenntartó hatóság. Sok dán úgy tekinti Chistianiát, mint egy sikeres társadalmi kísérletet, noha a terület jogi státusza állandó viták tárgya. Egyes kormányok megpróbálták felszámolni a közösséget, de eddig minden erőfeszítés kudarcba fulladt, mert a közvélemény támogatja fennmaradását.

Milyen érdekes jelenség, hogy Christiania az egyik legnagyobb turisztikai attrakciója lett Koppenhágának. Elgondolkodtató, hogy vajon miért torelálja az állam és a lakosság ezt a helyet, ahol a drogfogyasztás nyilt és óriási méreteket ölt. Nem kérdés, hogy ha bemenne a rendőrség, könnyedén felszámolhatná az illegális drogkereskedelmet, ám mégsem teszi. Mi lehet ennek az oka? Talán az, hogy így legalább a város más pontjait megtisztították az efféle szenvedélybetegektől? Keretek közé szorították a bűnözést? Tudom ezek szinte értelmezhetetlen kérdések egy hagyományos értékrendű európai társadalomban, de valami oka van annak, hogy ez így működhet. 

Spread the love