//Ezeket a túrákat ne hagyd ki!

Ezeket a túrákat ne hagyd ki!

Végre itt a tavasz, egyre többször tervezünk kirándulást, túrázást. A napokban látogattam el Várgesztesre, amely Komárom-Esztergom megyében található. Több izgalmas túrára is hívogat a környék. Az egyik a Gesztesi vár meglátogatása (kéktúra útvonalon helyezkedik el), amely kb 2 km-re van a kiindulópontnak általam választott Villaparktól, amely a Vértes szívében helyezkedik el.

A várlátogatás mellett a Fejér megyei Vérteskozma is kihagyhatatlan a maga egyszerűsége miatt. Csodaszép zsákfalu, élő skanzen. A nyugalom szigetét szívesen keresik fel a pihenni vágyók.

A némasági fogadalmat tett szerzetesek 250 évvel ezelőtti életének békéjét találhatja meg a látogató Majkon, a Kamalduli kolostor látogatása során.

A közelben van még Tata, az Öregtóval, a várral, de Vérteszőlős is Samu előember leleteivel. A közelben élek és mégis 41 év telt el, mire megtudtam, hogy miket rejt a Vértes. Ha gyerekkel vagy kisállattal utaztok, akkor is bátran útrakelhettek, mert találtok olyan szállást, ami gyerekbarát és olyat is amely állatbarát. Néhány fontos információ, amit tudnotok kell:

  1. a túra során csak a kijelölt útvonalon közlekedjetek
  2. ne szemeteljetek, hanem vigyétek magatokkal a keletkezett hulladékot
  3. csak kiépített tűzrakóhelyet használjatok
  4. ne rongáljátok a turistajelzéseket
  5. kutyákat pórázzal sétáltassátok
  6. védekezzetek a kullancsok ellen
  7. az erdei növényeket, virágokat inkább fotózzátok le, de hagyjátok ott a természetben, ne tépjétek le

A Villapark területén kaphattok információkat a túraútvonalakról, tudtok kerékpárt kölcsönözni, ebédelni, szállást foglalni.

Spread the love