//Miért éppen Hévíz?

Miért éppen Hévíz?

Ha a természetes gyógyulás és az egészségmegőrzés elemeit keresed, akkor Hévíz ideális célpont lehet. Mindenkinek a tó jut elsőként eszébe erről a különleges kisvárosról, pedig ennél többről szól. Bármerre jártam a városban, nyugalmat, csendet és a fürdő környezetében a gyógyító víz illatát éreztem. Számos szálloda kínál tradicionális gyógykúrákat és különböző wellness szolgáltatásokat. A sokak által ismert fürdőkúra mellett további gyógykezeléseket is igénybe lehet venni. Ilyenek az iszappakolás, a súlyfürdő, az ivókúra, a gyógymasszázs. Ám még mielőtt azt gondolnátok, hogy Hévíz csak a gyógyulásról szól, tudnotok kell, hogy sokféle aktív programlehetőség vár minden idelátogatót. A Balaton közelsége lehetőséget kínál a magyar tengerben való mártózásra, kerékpártúrákra, nordic walking túrákra, ha Hévízen maradtok akkor érdemes sétálni a városközpontban, a tó környékén, vagy borozgatni Egregyen. Imádom ezt a helyet. Csodaszép látvány tárul elénk egy-egy borozó vagy étterem teraszáról. Itt már a római korban is folyt borászkodás  A legkedveltebb helyi borok az olaszrizling, a rizlingszilváni, a szürkebarát és a zöldveltelini, az édesebb borok kedvelői muskotályt kóstolhatnak.

Nem mehetek el a Hévízi tó különleges hatása mellett. Bár egyelőre nem vagyok érintett abban, hogy a víz gyógyító hatását élvezzem, azért informálódtam róla. Európa legnagyobb gyógyhatású melegvizes tava. Az első tutajokra épített fürdőházat 1772-ben Festetics György, a keszthelyi Georgikon alapítója építtette. A Hévízi-tó tőzegmedrű forrástó, amelyet a 38 méter mély Hévízi-forrásbarlangból feltörő, percenként 30–40 ezer liter vízhozammal 38 °C-os víz táplál. 

A tó felszíne ovális alakú. Északról két vízfolyás torkollik a tóba, délen a 10-12 méter széles Hévízi-csatorna vezeti le a tó vizét a Zala folyóba és onnan a Balatonba. Nyáron a víz hőfoka 33-35 °C, de nagyon meleg napokon elérheti a 36-38 °C-ot is. Ősszel és télen a hőmérséklet alacsonyabb, mintegy 24-26 °C körül mozog. A víz hőfoka a fürdőzőkre, betegekre nyugtatólag, pihentetőleg hat.

A hévízi gyógyvíz hasznos:

  • Reumás mozgásszervi betegségekre
  • Gyulladásos ízületi és gerincbetegségekre
  • Kötőszöveti reumára
  • Másodlagos ízületi betegségek, anyagcserezavarokhoz társuló ízületi panaszokra (pl. köszvény), illetve belső elválasztású mirigyek zavara esetén
  • Bőrbetegségekhez társuló ízületi gyulladásokra
  • Törések, baleseti sérülések, mozgásszervi műtétek utáni állapot (elsősorban végtagtörések) rehabilitációjára
  • Krónikus, perifériás idegrendszert érintő, elsősorban mechanikai okokra visszavezethető bántalmak esetén
  • Ízületi műtétek elő- és utókezelése, porckorongműtét esetén
  • Krónikus nőgyógyászati betegségek esetén

Ahogy azt már írtam, nem csak gyógyulás céllal érdemes Hévízre látogatni. A Balaton közelsége, a Kis-Balaton csodavilága, a helyi programok igazán színessé teszik az itt tartózkodást. A kényelemről pedig jobbnál jobb szálláshelyek gondoskodnak. Az egyik ilyen a NaturMed Carbona Hotel, amely 4 csillag superior szálloda, teljeskörű gyógykezeléssel kapcsolatos szolgáltatásokkal, wellness lehetőséggel, tágas szobákkal várja vendégeit alig néhány perc sétára a Hévízi-tótól és a városközponttól. A szálloda honlapja ITT érhető el.

A városba vezető főútvonal mentén, a városi programokhoz közel, ám annak zajától távol található a 4 csillagos Palace Hotel, amelyben feltűnően sok élő zöld növény fogadja a vendégeket. Többféle szobatípus van (165 szoba), amelyek legalább 32 nm méretűek, többnyire erkélyesek, van benne konyhapult, étkező is, továbbá kávézóval, étteremmel, medencével és egy csendes napozóterasszal várja vendégeit. Elérhetők különböző gyógykezelések, masszázs típusok. A szálloda honlapja ITT érhető el.

Ha a város egyetlen 5 csillagos szállodájába vágynál, ne fogd vissza magad. Nem csak az osztályba sorolás 5 csillagos, hanem a vendéglátás, a nyugalom, a wellness is. A Lotus Therme ugyan nem gyógyszálloda, ám annál inkább a nyugalom és wellness oázisa. Kitűnő ételek, színvonalas kiszolgálás jellemzi. 222 szoba és 10 lakosztály található a szállodában, a szabad helyekért és további információkért látogass el a honlapjukra ITT.

Bevallom kicsit úgy gondoltam a látogatásom előtt, hogy ez a város a 60+ korosztály paradicsoma, ahol csendben, nyugalomban gyógyulhatnak, így nekem itt semmi keresnivalóm. Tévedtem. Hévíz sokkal több mint gyógyhely! A családok, a fiatal vagy örök ifjú párok kiváló kikapcsolódásának helye, ahol tényleg mindent megtalálhattok, amire szükségetek van ahhoz, hogy életre szóló élményekkel térjetek majd haza és sok-sok fotóval pakoljátok tele a Facebook vagy Instagram profilotokat.

Spread the love