//Azúr part – Cote d’Azur 2019

Azúr part – Cote d’Azur 2019

A francia riviérára utazhatsz ma már olcsó fapados repülővel, avagy autóval. Én már mindkettő verziót kipróbáltam, ezúttal az autós verziót választottam, így magam gazdálkodtam az idővel. Azt azért előre le kell szögezni, hogy az esetleg olcsón elérhető repülőjegy ne tévesszen meg senkit, ugyanis a Francia Riviéra nem arról híres, hogy olcsó lenne, hanem éppen ellenkezőleg. Bizonyos esetekben mélyen zsebbe kell nyúlni. Elég csak Saint Tropez-t említeni, ahol kifejezetten magas árakkal találkoztam. Ám a környezet kárpótolt a vastagon fogó ceruzák árnyékában.

Az autós utazás kifejezetten fárasztó. Érdemes beiktatni egy pihenőt akár az olaszországi Garda tónál, ha itt töltötök egy éjszakát, további élményekkel gazdagodhattok, ám vigyázat, súlyos visszatérési vágy előfordulhat mellékhatásként!

Akár autóval, akár repülővel érkezel, az első megálló Nizza (persze tudom, van járat Marseille-be is). A város, ahol akár Frei Tamás kávézójában is kortyolhattok egy feketét (cím: Rue de France 52) tartogat látnivalókat is és jobbnál jobb szállodákat, éttermeket egyaránt. Sokan ezt kiindulási pontként tekintik, mivel a régióban a szállásárak talán itt a legmegfizethetőbbek illetve Nizza környezetében. Innen csillagtúraszerűen ellátogathattam alig 45 perc alatt Monaco-ba, Cannes-ba. Fontos információ, hogy használjátok a helyi tömegközlekedést. Ez minden esetben jó megoldás, ugyanis mindössze 1,5 euro- Mondjuk ki, közel 500 Ft-ért sehol sem kapunk olyan Sightseeing utat, amely a tengerparton visz végig, csodaszép környezetben 🙂 Ha Nizzából indultok, üljetek a busz jobb oldalára, mert akkor zavartalanul élvezhetitek a panorámát az utazás során. A busz (100-as) a nizzai kikötőtől indul, amely a vasútállomástól kb 20 perc séta. Összehasonlításképpen elmondanám, hogy ha például vonattal mentek át Cannes-ba, az kb 12 euro, Monaco is hasonló. Ha a repülőtérről mentek Cannes-be (Nizza reptérről) az gyorsjárattal 20 euro, ha bementek a központba 1,5 euro-ért, akkor további 1,5 euro az utazási költség. Fontos tudni, hogy ezért cserébe élvezhetitek a francia közlkedés báját, a dugóban akár 1,5 óra vagy több is lehet az út Cannes-ba, míg a gyorsjárattal kb 25 perc. Az alábbi képek a buszból készültek:

Mivel Monaco egy külön bejegyzésben is szerepel majd, illetve 2 évvel ezelőtt is jártam ott amiről van már bejegyzés a blogban, ezért nem írok itt róla. Cannes-ban éppen elektronikus zenei fesztivál volt, amely engem egyáltalán nem zavart, sőt! Ahogy láttam senkinek sem okozott gondot, hogy ahol a filmsztárok szoktak sorakozni, most az elektronikus zene szerelmesei partiztak. Persze semmi ok nem volt az aggodalomra, ugyanis a piros szőnyeg a fotózáshoz rendelkezésre állt. Nem könnyű itt olyan képet készíteni, amelyiken csak én szerepelek, mivel százával jönnek az emberek az ikonikus helyszínre.

A part mentén egymást érik az éttermek, ahol jobbnál-jobb halételekkel várják a vendégeket. Itt is el kell mondanom, hogy az árak viszonylag magasak. Egy fő részére átlagosan 30-40 euro számolandó ha egy főételt, ásványvizet és egy bort rendelsz. Ha valaki az olcsóbb megoldást keresi, akkor sem a pizzériát javasolnám, hiszen oda nem bejutni, hanem be-születni kell. Sorbanállás után fogyaszthatod el a 15 – 18 euros pizzádat. A pékségek sem a kedvezményes áraikról híresek, a McDonald’s árai is a hazai árak 2,5-3szorosa, szóval ahogy említettem az olcsó repjegy mellé érdemes “dús” bankkártyával érkezni. A parton sétálva pazar a látvány, jobbra a tengerpart, balra a luxus szállodák és üzletek sora. A jellegzetes kék székeket néhány helyen modern padokra cserélték (nagy sajnálatomra). Itt-ott egy utcazenész segíti megteremteni a tengerparti idillt.

Az Azúr part mentén tovább haladva kínkeservesen el lehet jutni a térség talán legdrágább helyére, Saint Tropez-be. Ki ne ismerné Lütyő felügyelőt (aki elmúlt már 40 éves)? 🙂 Louis de Funes karaktere beégett gyerekkoromból és nekem azonnal ő jutott eszembe, aztán amikor megérkeztem, már más volt a helyzet. A csendőrség szomszédságában a Hotel de Paris modern, luxus szálloda található, sok sok luxusmárka üzletei sorakoznak az utacákban, óriás yachtok horgonyoznak a kikötőben. A városba bejutni az maga a csoda. 12 km = 2 óra, nem túlzás, ennyit utaztam. Ám utólag azt mondom megérte. A parkolóházban óránként közel 4000 Ft volt a díjam (Hotel de Paris parkolója), egy pohár sör kb 2000 Ft, az egyik üzletben találtam egy palack konyakot, amelynek az ára közel 6 millió forint volt. Bár nem volt szabad fotózni, én azért készítettem nektek néhány képet itt az üzletben.

A part lenyűgöző volt és szerencsére kifejezetten jó időt fogtam ki. Aki szeretne foglalhat helyet hajókázásra, vagy éppen homokos padlójú étteremben ebédelhet, ha pedig egy kicsit szűkebbre vennéd a költekezést, találsz Carefour Express-t is (kis élelmiszerbolt), bár itt sem a hazai árakkal kell kalkulálni.

A saint-tropezi élményeket Marseille követte. Ez már egy másik világ. A part legrégebbi nagyvárosa, állítólag nagyon magas a bűnözési mutató, az interneten sok blogban írnak a biztonság alacsony fokáról. Ami tény, sok helyen koszos a város és nem éppen a nyugalom az első szó ami eszembe jutott, ám semmi attrocitás nem ért. Az a hír járja, hogy nagyon veszélyesek a hajléktalanok, a drogosok, akik a nagyobb tereken viszonylag agresszvíen kéregetnek. Na de minek mennél a nagyobb terekre, amikor ott a tenger! Hosszú, aprókavicsos tengerpart, amely nincs zsúfolásig tele, kissé koszos öltözőkkel. Eddig a homokos partokat preferáltam, ám ez kifejezetten jó volt. Egyáltalán nem bökte a talpam, nem kellett a homokot mosni a lábamról, és nem utolsósorban nem volt forró a talaj a lábam alatt. A víz nagyon kellemes volt, tényleg nem éreztem amikor bementem, hogy jujj ez bizony hideg, de azért jó lesz. Nagyon kellemes volt a víz hőmérséklete és ami fontos, nagyon tiszta volt. Marseille persze nem csak a tengerpart miatt izgalmas. Franciaország második legnagyobb városa olyan látnivalókat kínál még, mint a Notre Dame de la Garde székesegyház. A neobizánci székesegyház a város fölé magasodik, csodaszép látványt nyújtva a városra.

Fel lehet menni a kikötőből gyalog (én így tettem) valamint autóval is. Igaz fent gyakran zsúfolt a parkoló. A séta sem hosszú idő, kb 20 perc. Így legalább kicsit megismered a város ezen részét is.

Marseille-ben a szállás kifejezetten kedvező áron érhető el a Cote d’Azur más településeihez képest. Ha kimentek a repülőtér felé, ott abszolút elfogadhatóak az árak. Találtok itt bevásárolóközpontokat, gyorséttermeket. Amit semmiképpen se hagyjatok ki az a Bouillabaisse, azaz a marseille-i halleves. 🙂

Összességében elmondható, hogy a déli farncia vidék csodaszép, izgalmas, és drága. Mindenkinek ajánlom, hogy egyszer látogasson el ide. Nem kell hogy nyár legyen, ősszel is lehet még fürödni a tengerben, jó az idő, süt a nap. Az Azúr partról Provance fele vettem az irányt, amelyről hamarosan olvashattok itt a blogomban.

Spread the love