//“száraz, félszáraz, feldob nem fáraszt” – Tokaj Fesztiválkatlan

“száraz, félszáraz, feldob nem fáraszt” – Tokaj Fesztiválkatlan

Ahogy a címben is olvasható, “száraz, félszáraz, feldob nem fáraszt”, a Margaret Island zenekar kedvelőinek ismerősek lehetnek ezek a szavak, hiszen Éjszaka című dalukból idéztem. Tettem ezt azért, mert a hétvégén, augusztus 31-én a zenekar nyárzáró koncertjén jártam a szervező, Tokaj Fesztiválkatlan jóvoltából. Izgatottan vártam az eseményt, hiszen hosszú évek óta járom a fesztiválokat. Zeneileg mondhatni mindenevő vagyok, a lényeg, hogy élőben szólaljanak meg a hangszerek. A Tokaj szélén épített rendezvényhelyszín igazán szép környezetben van, könnyen megközelíthető akár gyalog is a városból, de parkolóhely is akad bőven. Tudtam, hogy a közeli Mád településen zajlik egy Furmint ünnep ezért útba ejtettem azt is, ahol Juliet Victor-nál volt szerencsém kóstolni 2 tételt. Egyik jobb volt, mint a másik. Azt hiszem megtaláltam a kedvenc furmintomat. Na de nem is ez az esemény ami miatt ezt a bejegyzést írom, hanem a Fesztiválkatlan. A programsorozat alatt többek között fellépett itt Malek Andrea, Bonnie Tyler, Rúzsa Magdi és Szulák Andrea is.

A szállásom kb 20 percre volt, ahol igazán kedves fogadtatásban volt részem. Gondoltam a koncert előtt körülnézek a városban és iszom néhány pohár bort. Furmint, Szamorodni, Aszú terveim voltak. Az út során 1-2 helyet találtam csak nyitva, semmit sem érzékeltem a “fesztiválhangulatból”, na de gondoltam majd a helyszínen. A GPS sajnos tévesen egy domboldalba vezetett, így miután lejöttem onnan, visszamentem a Bodrog partra és eljutottam a bejáratig. Ekkor jött az első kellemetlen pillanat. Egyetlen standot sem találtam ahol bort kóstolhattam volna. Bementem az épületbe, ahol egy Vinotéka van. Itt a hölgy jelezte, hogy a büfében tudok fogyasztani, nála nem. Átmentem a büfébe, ahol miután a borlapon található Erzsébet pincészet furmintját kértem, közölték, hogy szezon vége van, inkább elmondják mit ihatok. Mindössze 2 féle furmint állt rendelkezésemre, amely hát ki kell mondjam, korántsem volt jó. Így inkább visszasétáltam a városba, hogy majd a vacsora közben iszom egy pohárral. Első utam a LaBor nevű étteremhez vezetett, ami szabadság miatt zárva volt, utána a Hétszőlőbe mentem, ahol kaptam egy pohár bort, amit vissza kellett adnom, mivel “dugós” volt, azaz romlott, ezt belátta a pultos is miután megkóstolta és kicserélte egy frissen nyitott palackra. Már csak alig több mint egy óra volt a koncertig, így a szomszédban található Bacchus étteremben igyekeztem valami egytálételt enni, ám közölték, hogy rendezvény miatt 100 főre főz a konyha, így nem tudnak kiszolgálni. A Toldi Fogadó étterme maradt az utolsó esélyem, ahol szerencsére egy gyors juhtúrós sztrapacskát tudtam enni, és éppen beértem a koncertre is.

A helyszín igazán szép, a fények meseszerűvé varázsolják a katlant. Már csak a zenével kell megtölteni. A koncert hamarosan el is kezdődött, a szimfónikusokkal kiegészült Margaret Island igazi zenei csemégét szolgáltatott az érdeklődő füleknek. Slágerek és kevésbé ismert dalok váltották egymást, kiváló minőségű előadásban. Ezúton is köszönöm a lehetőséget a zenekarnak, hogy az első 3 dal élő közvetítésére lehetőséget kaptam. Ezt a blog Facebook oldalán közvetítettem. A közönség eleinte csendben ülve, a dalok között tapssal jelezte jelenlétét. A koncert második felében már felkerültek a kezek a levegőbe, Lábas Viki kérésére pedig a ráadás már állva, táncolva zajlott. A hangulat 10/10. A műsor után tüzijátékkal búcsúzott Tokajból a nyár. A koncertről kifele a többszáz ember egyetlen korty italt nem tudott vásárolni, mivel már a büfé is bezárt, egy nem túl kedves hölgy közölte velem, hogy már nem mehetek be ásványvizet venni. Szerintem itt legalább 30 üveg bor és 50-100 palack üdítő-ásványvíz fogyott volna még, de nem volt erre lehetőség. Sajnos.

Személyes véleményem szerint Tokajnak oda kell figyelnie a jövőben arra, hogy a szezon nem augusztus 20-ig tart, hanem az oda érkező vendég mindig szeretné, sőt elvárja, hogy jól érezze magát és ehhez a feltételeket biztosítani kell. Legyen az borászat, kávézó vagy étterem. Ráférne Tokajra egy ráncfelvarrás, egy újragondolt márka. Én például arra gondoltam, hogy lehetne egy szőlőtőke a palackokon, amelynek egy-egy levele, borászatokat jelöl. Mindekinek a saját levele a sötétebb a palackon. Így a szőlőtőke mindig újabb leveleket növeszthet, azaz a társaság bővülhet. Ezt a szőlőtőkét a lehető legtöbb helyen használnám a márka elemeként. Plakátokon, szóróanyagokon, a helyi vendéglátóhelyeken, szállodákban. Hiányolom Tokaj arculatát. Ha elmegyünk Mádra, ott érzem, hogy akarnak mondani, mutatni nekem valamit. Ugyanezt éreztem a Kerekdomb Fesztiválon tavaly Tállyán, ami sajnos idén nem került megrendezésre. Bár a bejegyzésem célja a Tokaj Fesztiválkatlan bemutatása és a Margaret Island koncertélményének átadása, ezek mellett nem mehettem el. Pont azért mert a helyszín csodálatos, az akusztika is remek, ami Vikiéket illeti a koncert nagyszerű élmény volt. Köszönöm szépen.


https://fesztivalkatlan.hu

Spread the love